Ongoing efforts to gain recognition and maintain our unique identity

l'EIDB, a certifying organisation

A level 4 diploma, specifically geared towards natural sourdough bread, the organic sector and entrepreneurship.

The creation of this diploma is the result of a major educational and administrative project undertaken by the school in 2006.

Officially registered with the Registre National des Certifications Professionnelles de France Compétences (RNCP), it enables its holders to register with the Chamber of Commerce to open a bakery.

A recognised diploma

The diploma is officially recognised (RNCP 37439)

and has been for over 10 years...

Official bulletin no. 198 dated 27 August 2013 made official the very first registration under the title Diplôme de Boulanger, level 4, backdated to 2007.


Official bulletin no 180 dated 7 August 2018 mentions its renewal.


On 08 July 2021, the qualification was registered under the title 'Boulanger' by decision of the Director General of France Compétences, for a period of 2 years: registration decision.


On 27 March 2023, the title was registered under the term 'Boulanger' by decision of the Director General of France Compétences, for a period of 3 years : registration decision


Full certification is obtained by passing the three modules that make up the diploma:

1 - Creating and sustaining an artisanal bakery.

2 - Running a artisanal bakery and marketing organic bakery products in compliance with legislation and the principles of eco-responsibility.

3 - Preparation and production of organic sourdough bread, biscuits and pastries)

and validation of a 6-week period of practical experience in companies in the sector

To obtain these modules, it is necessary to pass the oral, written and practical exams scheduled at the end of the training course.

Ce n’est pas un CAP, c’est mieux...

surtout parce qu’on parle de levain naturel et d’entrepreneuriat !

Pour s'installer à son compte en tant que boulanger, il faut justifier en France d'un diplôme de niveau 3 (comme un CAP ou un BEP par exemple) ou supérieur.

Le diplôme proposé par l'école internationale de boulangerie est de niveau 4 selon la nomenclature du décret 2019-14.du 8 janvier 2019 relatif au cadre national des certifications professionnelles. C’est donc un équivalent Bac pro.

  • Ce diplôme permet donc à ses titulaires de s'inscrire au registre des métiers comme boulanger, sans avoir à passer le CAP.

  • Le diplôme permet également à ses titulaires de trouver un poste en salariat avec un coefficient de 175 alors que les détenteurs du CAP ont un coefficient de 160 pour la détermination des salaires minimums légaux.

Taux d’insertion

Les taux d’insertion après la formation

Validation des acquis d’expérience (VAE)

La certification est accessible en Validation des Acquis d'Expérience (VAE). Vous pouvez consulter la procédure ici

Un diplôme attendu et soutenu par la filière blé-pain

Les personnalités suivantes ont manifesté leur enthousiasme et leur soutien pour la mise en place de ce diplôme.

  • Mr Roussel PhilippeÉcole de la Meunerie et des Industries Céréalières ENSMIC, Polytech Paris UPMC
  • Mr Chiron HubertINRA-Nantes - co-auteur du meilleur ouvrage de boulangerie disponible actuellement en France :« Les Pains français » edition Maé Erti
  • Mr Boulet GuyVice président de la Confédération Nationale de la Boulangerie Française, Président du jury des meilleurs Ouvriers de France boulanger
  • Mr Bellini AlainMerveilles de pains, Saint-Julien en Genevois
  • Mme Mauclerc VéroniqueTop 10 des boulangers Parisiens
  • Mr Pourcel ChristianConsultant
  • Mr Garcia PhilippeBoulanger (USA)
  • Mr Dewalque MarcBoulanger (Belgique)
  • Mr de Tonnac Jean-PhilippeAuteur du dictionnaire universel du pain chez Laffont